Cameron Highland

Assalamualaikum,


So recently, i pergi cameron highland. I dh bnyk kali gila pergi cameron tpi tak pernah try survey tempat apa yg best. I just mcm lepak dalam rumah je and main game yg sedia ada dalam rumah. Hahahaha, kalau masa otw smpai tu nmpk tempat best, singgah je. Haa gitu je lah. So, i think why not i share kan tempat2 yang menarik di Cameron Highland yg korang boleh pergi. Selalu orang pergi cameron untuk short vacay je. Tpi i  pergi 4 hari 3 malam. So  i will compile kan tempat2 yg menarik yg i tau and certain yg i pergi.

1st thing first, kiteorg stay dekat rumah rehat tabung haji. ((This homestay only available for tabung haji's staff only. )) Dekat sini mmg ada arcade dalam rumah, ada table soccer, pool, swimming pool, karaoke room, dart, etc etc. Memang tempat fav i duduk kalau pergi cameron. Once in a year mesti melawat cameron.


You guys boleh try nova hotel, highland hotel, smurf inn. Those yg i pernah stay dulu. 

Next is tempat-tempat yang menarik. 

1. Lavender Garden



Entrance fees: RM10/adult, RM7/children
Rate: 8/10
Pro: Bnyk lavender, ada rose jugak, tmpat photoshoot yang bestt sbb bnyk spot yg menarik, kena pandai surcey tempat and rajin jalan. Dont be too cliche tngkap gmbar tempat yang disediakan je. Be creative!
Cons: Biasa je. Harga RM10 i think not really match with the place. RM7 is okay. Not a really huge place. But it got everything. Souvenir, cafe, strawberry plucking. Ais krim lavender tak sedap. Rasa sabun. HAHAHA.

Okay lah. so-so only. But kalau u cari spot utk photography mmg highly recommended! 

2. Pasar Brinchang

((I dont have the image. Sorry. Hahaha.))

Entrance fees: Free of charge. 
Rate: 10/10
Pro: U boleh cari semua benda jenis sayur, makanan, minuman yg hanya dijual di cameron di siniii gais. Like everything is here!! Kea Garden also here. 
Cons: U kena pandai survey harga. Or not u akan menyesal gila. Jalan dulu smpai habis, tnya2 harga dulu. Baru beli on second round. 

Tempat dia biasa-biasa je tak ada kecik sangat tak ada besar sangat. But everything is there. U can get ur tea, ur strawberry, kimcam vege, fresh plucking from the farm vege, cactus and soooo many else. But please survey the price before buying to prevent regrets. HAHAAHAHA

3. Cactus Point 


Entrance fees: Free of charge
Rate: 9/10
Pro: U can buy your favorite cactus here. Soo many cactus for u to choose, beside its free entrance. 
Cons: The price is same at pasar brinchang, nothing cheap, nothing special

Banyakkk sangat cactus, from the smallest to the biggest. Best, u boleh pilih and jadi rambang mata. Hahaha. I bought some cactus for the souvenir. and free entrance fees?? You boleh photoshoot dalam tu ada berapa lama u nak tengok cactus dekat mana u nak belek belek for free!

4. Boh tea farm 


Entrance fee: RM2 (+RM10 if u want to ride a buggy)
Rate: 9/10
Pro: U boleh jalan jauh mana u nak, lama mana u nak tangkap gmabr berapa lama u nak. 
Cons: Jauhhh and curam, sakit kaki nak jalan. Hahaha. 

Ada tak naik buggy, but maybe next time. Sebab penat gilaaa jalan jauhh. Jalan lama baru bergeraak sikit je.. Tak larat nak survey semua tempat. Dalam tu besar and mcm2 ada. Tpi tak larat dah nak jalan. Hahahaa. Dia actually ada dua satu boh tea farm satu lagi cameron valley. Pergi yang 1st u nampak bfr smpai cameron. Kalau u pergi yang 2nd tu u tak boleh access bnyk tempat mcm the first one. Im not sure if itu boh tea farm or cameron valley. Sbb dia tulis cameron valley, yg 2nd pun cameron valley jugak. So i differentiate kan sendiri je. HAHAHA. Best kalau nak photoshoot and experience tengok tea leaf depan2. BUT NO PLUCKING. 

5. Kasimanis Strawberry Farm 


Entrance fee: Klau depan tu free je. Klau nak masuk dalam2 tu plucking strawberry semua dia ada charge but i tak tau harga berapa
Rate: 9/10
Pro: Ais krim sedap gila (i wajib kan uolls utk try!)
Cons: Tak ada apa special pun kat situ. Hahaha.

Okay lah ada strawberry plucking, cactus, cafe. But i tak masuk pun semua tu. I duduk and makan ais krim while enjoying the view. 

U guys boleh try tempat2 lain such as:
-ATV & safari 
-Market
-Rose valley 
-Depan nova hotel ada jual sunflower yg cantikk (i tak sure kat mana, tak ingat)
-Kea garden 

But those still remain in my bucket list. Ada yg dah try, tpi dah lama tak pergi. So i tak ingat details dia. U guys can google by ur self okay? I hope this will help even for just a lil bit? Hahaa, do share ur experience in comment box below. Thank youuu for reading!

You Might Also Like

0 comments